Недоволни земеделци ще затворят в 10.00 часа две възлови пътни артерии в Сливенски регион. Блокади ще има на пътен възел "Петолъчката“ и детелината "Сливен-Ямбол“. На пътя ще бъде изведена  тежка земеделска техника-трактори и комбайни. Около 40 машини ще има на ямболската детелина, а останалите протестиращи от  Сливен, Карнобат, Айтос, Ямбол, Бургас и Провадия ще са на "Петолъчката“. Това съобщи пред "Фокус" Георги Радев - заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители "Хаджи Димитър“ Сливен.

В протестите участват представители на 26 земеделски организации от всички сектори. 

Ето и  исканията, които Инициативният комитет, съставен от 26 организации, формулира и изпрати към Народното събрание,  Министерския съвет и Президента на Република България:

Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.