Освен, че днес е време за избори сега е и времето за подготовката на киселото зеле, предаде репортер на "Фокус“. Ежегодно край кюстендилското село Ябълково се оформя своеобразно тържище и там всеки може да открие търсения от него сорт зеле.

Топлият есенен ден оживи търговията, но не на гласове, а на традиционния за туршии зеленчук. Не само кюстендилци, но и пътуващите софиянци се спират на крайпътния пазар за да си купят зеле за в бидони. За някои от купувачите зимнината е по-важна от изборите, а други споделят, че между зелето и местните управници има голяма прилика, защото и двете трябва да се избират внимателно.

Местните споделят, че най-добрият сорт за кисело зеле е Кьосе. Този сорт е с тревист цвят, малко по-тъмен от другите сортове зеле. Формата на главата на зелето е кръгла, но в същото време плоска отгоре. Сортът е твърд при натиск, но с нежна текстура.  1,20 за килограм е цената на зеленчука и според купувачите тя е напълно приемлива. Голяма част от тях коментираха, че заради подготовката на киселото зеле са гласували рано сутринта, за да може в следобедните часове да се отдадат на традиционното приготвяне на зимнината.