Президентът на Украйна Володимир Зеленски е подчертал в интервю за Bloomberg, че няма да има ефект от тактическите ракетни системи ATACMS без разрешение да поразяват летищата на Руската федерация.

"Ако няма промяна, тогава няма смисъл да се използват ATACMS. Няма смисъл от тях", е допълнил Зеленски. Държавният глава на украйна е напомнил, че "руснаците имат бази и военни летища, от които излитат самолети, носещи хиляди управляеми авиационни бомби".

"Ако не направим така, че тези самолети да не стоят там, ако не накараме Русия да ги премести по-навътре в Руската федерация и от това място да не могат повече да изстрелват тези бомби, а само да удрят с ракети... Ракетите също са зло, но те са много по-малко от тези бомби. Тоест, ако не ги принудим, те просто ще ни се подиграят и ще унищожат всичко, което имаме", е подчертал Зеленски.

Във връзка с това президентът е обяснил как руснаците могат да бъдат принудени да преместят военните си самолети възможно най-далеч от границите на Украйна. "Да поставят подходящи оръжия, които ще ударят техните военни летища. Ако Съединените щати не дадат възможност да се направи това, да се използват тези оръжия, няма да има ефект от тях", категоричен е Володимир Зеленски.