С пълно единодушие пловдивските общински съветници взеха решение за безвъзмездно прехвърляне на общински имот с площ 476 кв. м. в местността "Бей Кър" на Агенция "Пътна инфраструктура", за реализиране на първия етап от проекта за Югоизточен обход от п.в. "Скобелева майка" до кръговото на Асеновградско шосе, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Тази точка е важна. Имаме осигурено финансиране, има избран изпълнител. В добра комуникация сме с НКЖИ, АПИ и др. институции. Това е първата отсечка, оттам има още 3 лота. Важна е тази точка за развитието на града ни и ви моля всички да я подкрепите" - призова съветниците кметът Костадин Димитров. В резултат 45 съветници гласуваха със "за", нито един не се обяви "против" или "въздържал се".

След извършване на дарението най-после ще бъде възможно свързването на  съществуващото Околовръстно с пътен възел "Скобелева майка" и съответно реално ще се изведе трафикът на автомобили от Родопската яка извън града към автомагистрала “Тракия" и обратно.

В последните три години се натрупа сериозно закъснение в подготовката на проекта, свързано с провеждането на устройствените процедури – одобряване на проектите на Подробен устройствен план – Парцеларен план за реконструкция на кръстовището за село Ягодово и за участъка от пътен възел "Скобелева майка“ до път II-86 Пловдив – Асеновград, и теренното обезпечаване на трасето.

През 2022 г. бе избран изпълнител и е сключен договор за строителството на Югоизточния обход на Пловдив. 

В плановете на АПИ е удвояване на съществуващия (югозападен) околовръстен път, разделено на три обособени позиции. Първата включва участъци от републиканските пътища III-805 и II-86 – приблизително от кръстовището при "Джъмбо“ на север до края на моста над р. Марица на юг, включително и пътен възел при Пазарджишко шосе.

Втората е участъкът от път III-805 от пътен възел "Царацово“ при Голямоконарско шосе на север до кръстовището при "Джъмбо“ на юг. Съществуващото трасе ще бъде разширено до четирилентов път с габарит 23,5 метра. Ще се изградят и локали за обслужване на прилежащите урбанизирани територии. Предвиден е паркинг с 40 места, електричество и вода, както и локална пречиствателна станция. На паркинга ще могат да спират тирове, които идват от магистрала "Тракия" в посока към областите Кърджали и Смолян. 

Реконструкцията на път III-805, който попада на територията на общините Марица и Пловдив, е на стойност 60 044 323,42 лева. За средствата се кандидатства по програма "Развитие на регионите".

Третата позиция за Околовръстното на Пловдив обхваща най-дългия участък за удвояване (14 км от път II-86 южно от гр. Пловдив) – след края на моста над р. Марица до изграденото кръгово кръстовище с Асеновградско шосе, веднага след ж. п. линията на КЦМ АД.