Общинските съветници в Кюстендил подкрепиха предложението за създаване на Регионален културен институт със статут на делегирана от държавата дейност, предаде репортер на "Фокус“. 24 от присъстващите съветници гласуваха "за“, двама бяха против, а един гласува "въздържал се“.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов посочи, че създаването на един такъв институт е от изключителна важност за развитието на културата в региона. Целта е институтът да заработи с държавно финансиране от 2025 година.

"Със създаването на Регионалния културен институт ще се осигурят финансови средства, с които да се даде възможност за създаването на симфоничен оркестър, развитие на театъра, музикални и други изкуства. Тогава ще има гарантиран финансов ресурс“, посочи кметът Огнян Атанасов.

Той беше категоричен, че Кюстендил е община, богата на културни събития и традиции и градът трябва да се развива в тази посока, а с помощта на държавата това може да стане много по-лесно.

Предвижда се в регионалния институт да има множество културни дейности, насочени към хората от цялата област, а и не само. Плановете се той да има своето отражение и към културните събития през граница – Република Северна Македония и Република Сърбия.