В Свищов призовават всички жители на града да се включат в Националната седмица на достъпа до добра храна, която започва днес и приключва официално на 24 октомври, предаде кореспондент на "Фокус“. От Общината в крайдунавския град припомнят, че символът на инициативата през 2023-а е "зеленият картон“.

Всеки, който иска да подкрепи националната кампания, може да го направи като се включи в конкурса за оригинална снимка.

За целта трябва да: 1. Вземете зелен лист хартия и да го сгънете, за да получите "зелен картон“; 2. Да направите снимка на себе си /или на групата/ с вдигнат "зелен картон“; 3. Да публикувате вашата снимка тук с хаштаг #zelenkarton2023;

крайният срок за участие е 17:00 часа на 22 октомври /неделя/, а адреса, на който трябва да пуснете снимката си е zelenkarton@dobrahrana.info.

16 октомври е обявен за Световен ден на прехраната с решение на ООН от 1945 година. Датата се отбелязва в над 150 страни, като България се включва в инициативата през 2006-а.

През 2007 година стартира изследователски проект, насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред Достъпа до добра храна в България. В рамките на проекта се организират редица изяви, посветени на Достъпа до добра храна.