Завършиха всички дейности по реставрацията и адаптацията на сградата на видинската Синагога и превръщането и в туристически обект Културен център "Жул Паскин“. Това  съобщават от видинското кметство. Официалното и откриване е планирано за началото на септември.

Пръв ще разгледа в пълния и блясък, напълно обновената и реконструирана  Синегога, след като повече от 60 години еврейския храм тънеше в разруха, посланикът на Израел в България. На 3 август на посещение в Община Видин ще бъде Н. Пр. Йорам Елрон,  който ще се срещне с кмета на Общината д-р Цветан Ценков, след което заедно ще разгледат сградата на Синагогата, чието откриване като Културен център "Жул Паскин“ предстои следващия месец. Той ше бъде придружаван от г-жа Наама Леви, заместник-ръководител на мисията. В 12:30 ч. те ще дадат брифинг пред сградата на Синагогата, уточняват от кметството.

Ремонтните дейност на над 125 годишната сграда стартираха преди две години, след като еврейската общност "Шалом“ прехвърли собствеността на храма на община Видин и тя кандидатства с проект за финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г. Сключен  бе договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реставрация на Синагогата и превръщането ѝ в туристически обект. Общата стойност на ремонта на еврейския храм възлиза малко над 10 news pic 2
© Фокус
млн.лв. От тях освен 8 и половина милиона лева безвъзмездна финансова помощ, 1 милион и половина е финансов инструмент и 15 хиляди лева собствен принос на Община Видин.

Проектът "Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, в рамките на приоритетна ос 6 "Регионален туризъм“, процедура "Развитие на туристически атракции“ и чрез финансов инструмент – договор за инвестиционен кредит с "Регионален фонд за градско развитие“ АД и Банка ДСК.

За да може да се извършват строителни дейности и да се реконструира полуразрушеният еврейски храм, трябваше сградата  първо да бъде укрепена цялостно. Тухлите, с които е изградена, са на повече от 125 години, което допълнително затрудни ремонтните дейности, на фирмата изпълнител ДЗЗД "Паскен 2020“. Видинската Синагога е обявена за паметник от национално значение през 1967 г.

Сградата на втората по големина Синагога в страната е построена през 1894 г., сочат съхранените еврейски архиви в Държавен архив -Видин. Архитектурният план е от типа на трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Вътрешният интериор е впечатля
© Фокус
вал с колорит и употребата на древноеврейски символи. Олтарът е бил поставен в абсида върху подиум, оцветен в синьо, червено и бронз. Той повтаря архитектурата на старите еврейски храмове: централна част, две кули, арки и колони. Символът на слънцето е бил над олтара. За декорация на сградата са използвани розетки с шестоъгълни звезди, впечатляващи са били цветните стъкла и елегантните решетки на прозорците.

Дейността на еврейския молитвен дом е преустановена през 1950 г., поради масовото изселване на еврейските семейства от града. До 60-те години на миналия век е използван за различни нужди, след което е оставен на произвола на съдбата.

Към края на миналия век се прави опит за реставрация, премахва се покривът на храма, укрепват се основите и обектът се замразява. Храмът стои безстопанствен близо 40 години и през лятото на 2021 стартира днешната реставрация, която две години по-късно е завършена.

В миналото Синагогата е наричана "Белия лебед" заради своята красива фасада, която се е виждала от река Дунав. Сега след  реставрирането и ще бъде социализирана сградата на Синагогата и прилежащия поземлен имот, за да се превърнат в туристическа атракция, обединяваща функции на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и парк, е категоричен кметът на Видин д-р Цветан Ценков.