Пожар избухна в завода за боклук в София на в ранните зори на 13 януари. Какви са причините?

През нощта на петък срещу събота, около 2:20 ч. е забелязан пушек на една от линиите, която свързва сграда "Биосушене" и сграда "Производство на RDF-гориво". Бързата реакция на работниците и аварийните екипи са предотвратили по-големи поражения. Инцидентът е локализиран и овладян, съобщи МВР, цитирани от БНТ.

Най-вероятната причина за възникването на пожара в завода за отпадъци е възпламеняване на литиево-йонна батерия, която се е намирала в отпадъците. Това се посочва в съобщение на Столичното предприятие за третиране на отпадъци.

Няма опасност за здравето на хората и риск за околната среда. Няма пострадали и не са измерени завишени замърсявания на въздуха. Седем пожарни коли са изпратени на мястото на инцидента и около 6:00 ч. ситуацията е била овладяна. 

Какви рискове крие изхвърлянето на опасни отпадъци?



Литиево-йонни батерии не трябва да се изхвърлят в общия боклук, както и различни видове масла, бои, акумулатори.

"На най-високото място, където няма начин да се обслужва, не е предвидено технологично да може да се отиде дотам да се загаси, лентата започна да гори, веднага бяха извикани пожарните. Реагирали са по най-бързия и оперативен начин. Когато е проектиран заводът нямаше толкова голямо разпространение на литиево-йонни батерии. Трябва да бъде предвидена реконструкция, проблемът е много рисков", заяви пред БНТ Николай Савов, директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъци.