Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, внесе предложение за промяна в Наредба № 3, която урежда организацията и развитието на комунално-битовата дейност в общината.

Наредбата е приета през 1992 г. и до момента е претърпяла няколко промени, но настоящото предложение цели синхронизиране с националното законодателство и адресиране на несъответствия, които са установени в отделни части.

Основната промяна е свързана с отмяната на Глава Четвърта на Наредба № 3, която регулира дейностите по събиране, съхранение и разкомплектоване на излезлите от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). В предложението се посочва, че настоящите разпоредби не съответстват на националната Наредба за излезли от употреба моторни превозни средства (НИУМПС) от 2013 г. и съдържат норми, които противоречат на Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

Например, дефиницията за ИУМПС в общинската наредба не съвпада с тази в националното законодателство.Освен това, се предлагат промени в Глава Пета на Наредба № 3, която регламентира общите и наказателни разпоредби. Сред тях е увеличение на глобите за нарушители. Докато понастоящем глобите са до 50 лева за физически лица, в новото предложение се предвижда увеличение на максималната глоба до 200 лева, а за еднолични търговци и юридически лица - до 400 лева, съобщи Duanvmost. 

Нарушенията, свързани с дребни инциденти като хвърляне на угарки от цигари, също ще бъдат санкционирани на място с глоби от 20 до 50 лева, като глобите ще се налагат чрез фиш.