В неделя предстои втори тур на кметските избори в София. Кандидатите Васил Терзиев от ПП-ДБ и Ваня Григорова, издигната от БСП и други леви формации, гостуваха на радио "Фокус“ в рамките на кампанията "Лидерите говорят“. Представяме ви акценти от програмите на двамата политици по отделни теми, свързани със столицата, в задочен дебат.

Застрояване

Васил Терзиев (ВТ): Презастрояването трябва да се омекоти в зоните, където вече е построено доста – като Южната част. Строителството трява да се фокусира на Север – индустриални паркове, жилищни сгради и офиси. Нужен е нов Общ устройствен план на града, не е ясно дали тази задача може да бъде приключена за един мандат, но колкото по-скоро започне да се работи, толкова по-добре. Трябва да се поправят и подробните устросйтвени планове. Въпрос е как да запазиш културно-историческите ценности на града, как да изградиш модерен бизнес център чрез високото строителство. Къде да се концентрира ниското жилищно строителство. Как ще постигнем идеята за 15-минутен град? Когато имаш визия, трябва да се концентрираме върху това, как да използваме разрешителното за строеж като инвестиционен инструмент. Ако строиш в центъра, например, трябва да бъде доста по-скъпо, за да може с тези пари да облагородиш средата.

Ваня Григорова (ВГ): Нужна е промяна на Общия устройствен план и подробните устройствени планове. В екипа ми има много добри професионалисти в областта на архитектурата. Ясно е, че през подробните устройствени планове се дава възможност зелените площи да бъдат презастроявани. Ползват се вратички в Закона за устройство на територията. Гилдията много добре знае кои са проблемите. Презастрояването трябва да се спре. По отношение на ремонт на ремонта задължително трябва да се даде възможност за граждански контрол. Единственото, което прави г-жа Фандъкова, е да наложи санкция. В сайта на Столична община трябва да има раздел, посочващ компаниите, спечелили обществените поръчки, за да може всеки един от нас да проследи доколко качествена е работата им. Ако не е, следващ път тя не трябва да бъде допускана до обществена поръчка.

Паркиране

ВТ: Ще направим дигитален двойник на града, за да разберем как работи трафикът – откъде влизат колите. Защо този трафик не спира на буферните паркинги и как се разпръсква.Ако се въведе зона в съответен квартал, как това би променило нещата. Ако се изградят вътрешни рингове, как това би се отразило на трафика? Софиянци предпочитат колите си и има причина – много е инвестирано в пътна инфраструктура, а градският транспорт все още е по-бавен по много маршрути. Целта ни е да предоставим по-скъсено време за пътуване с градски транспорт, особено в по-натоварените трасета – да успеем да свалим това време с 30%. Изискват се повече бус ленти, светофари със зелена вълна, за да се реши проблемът. Да намалим броя на колите е дългосрочен проект. Друга нужда е изграждането на паркинги – имаме план за изграждане на 30 монтажни паркинга.

ВГ: В момента проблемът с паркирането се решава само чрез синя и зелена зона. Това категорично не работи, защото само изтласква автомобилите от един паркинг на друг. Трябва да първо място да се изградят буферни паркинги. Около 80 000 коли ежедневно влизат в столицата от други населени места. Буферните паркинги могат да решат този проблем, като предоставят място за паркиране, а водачите вече да продължат до работното си място с метро и друг градски транспорт. Вече има буферни паркинги, но те не са достатъчни. Трябва да има добра връзка между жп транспорта и градския транспорт. Ако на един пловдивчанин не му се налага да се чуди къде да паркира в столицата, за да хване самолет, той няма да идва с кола. Трябва да има възможност той да ползва жп транспорт, да отиде до летището и да се върне по същия начин.

Пътна безопасност

ВТ: Слагането на камери на всички възли, които се ползват като мотописти, работа с институциите, за да се наказват нарушителите на база средна скорост, повдигнати кръстовища – това са редица мерки в посока увеличаване на пътната безопасност. Трябва и още по-интензивна работа на Общинска полиция, на СДВР. Звуковото замърсяване тормози гражданите. Уча децата си, че когато намериш проблем, трябва да се стремиш да го разрешиш. Най-висшата ценност е да създадем град, удобен и безопасен за децата. Как да опазим живота – това е основен въпрос. Сигурността им при пресичане и придвижване по улиците, около училища, детски градини и ясли е ключова.

ВГ: Има немалко камери на пътя, които да регистрират нарушенията. Към момента обаче много от тях не се ползват, за да се налагат наказания. С последните промени в законодателството, вече би трябвало да могат да се ползват за това. Допълваща мярка е да се обнови маркировката, което се прави недостатъчно интензивно, да се разгледат знаците, които понякога си противоречат. Искам да ангажираме повече Общинска полиция, но тя в момента е с много ограничени функции и с персонал само около 100 души. Осветлението също е ключово за пътната безопасност. Към момента твърде малко ангажименти се поемат в тази посока. То е отдадено на частна фирма и не се налага почти никакъв контрол върху работата й. Това доведе до закупуването на осветителни тела на много по-високи цени, отколкото пазарните.

Здравеопазване

ВТ: Изграждането на детска болница е по-скоро в прерогативите на държавното управление, така че държавата трябва да свърши работата си в тази посока. Ако бъде построена там, където в момента е заложено, от кмета зависи да има отбивка от Околовръстното, за да се стига до нея. Софийска община е най-големият доставчик на здравни услуги у нас – 37 здравни заведения. Има много какво да се направи относно доболничната и следболничната грижа. Не трябва постоянно да има натоварване към многопрофилните болници. За да бъдеш здрав, трябва да си активен – да ходиш пеша, да караш колело, тротинетка, да се движиш. Трябва да застъпим в достатъчна степен и тези алтернативни начини на придвижване. Как да живеем по-качествено, по-щастливи и по-дълго са ключови теми, където превенцията е основен обединяващ мотив.

ВГ: Състоянието не само на общинските болници, но и на ДКЦ-тата е особено важно. ДКЦ-тата са най-близо до гражданите. В огромни комплекси има често само едно ДКЦ. Това е огромен проблем. Сградите са в ужасно състояние, болните се гнусят да влязат в тоалетната. Ето това е работа на общината. Столична община трябва да провежда профилактични инициативи. Това и сега се прави, но в много ограничен обем. Трябва да се отделят повече средства за здравеопазване в общинския бюджет. Ако някой смята, че здравно неосигурените могат да бъдат извън фокуса ни, трябва да кажем, че заболяването на една част от обществото няма как да не се отрази на останалата му част. Ако олигарсите имат пари, за да си купят благоволение, ние имаме глас.

Харитина Агопян & Георги Иванов