За Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ 24 май е двоен празник, защото днес е нейният рожден ден, предаде репортер на "Фокус“. За своето 64-годишно съществуване тя отстоява себе си като пазител на националната памет и културното наследство.

Открита е през 1959 г., като Градска картинна галерия. Името на Владимир Димитров - Майстора носи от 1961 година. Институцията притежава най-голямата и основната колекция от творби на бележития художник. От 1972 година насам галерията процъфтява в новия си дом, чиито интериор е подчинен изцяло на идеята за създаване на подходяща среда за картините на Майстора.  

Гости на тържеството бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, почетният гражданин на Кюстендил – историкът Румен Манов, директори на културни институти.

Наред с празничните слова, в галерията се случи и още едно вълнуващо събитие – главната зала беше наименувана на Недко Каблешков, почетен гражданин на Кюстендил, един символите на града, знакова фигура на творческата интелигенция и жалон по пътя на младите кюстендилски творци.

Недко Каблешков е човекът, благодарение на когото съществува най-голямата колекция от произведения на най-българския художник – Владимир Димитров – Майстора. Той пръв формулира, като знаково за националната ни култура, определението "Кюстендилска художествена школа" и прозвището – Кюстендил, Град на художниците. Недко Каблешков е основният двигател за построяването през 1972 г. на новата сграда на галерията. По предложение на Недко Каблешков Владимир Димитров – Майстора е първият български автор, честван по линия на ЮНЕСКО. Дългогодишният директор на кюстендилската галерия почина в края на месец март тази година. В негова памет, с огромна почит и признание главната зала на галерията вече носи името му.

Венцеслав ИЛЧЕВ