От днес се засилва контролът по спазване на противоепидемичните мерки в Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. Решението за това бе взето по време на вчерашното заседание на Общинския кризисен щаб, който се проведе във връзка с повишената заболеваемост от COVID – 19, днес тя достигна 1066 случая на 100 000 души население.

Проверките ще се извършват в търговски обекти и заведения, а освен спазването на противоепидемичните мерки, ще се следи и за наличието на "зелени сертификати“. Предвид присъствието на органите на реда, по време на проверките ще се следи и за съответствието на сертификатите с документите за самоличност на проверяваните лица.

Освен това, област Бургас се оказа първенец в страната по брой карантинирани ученици – 2.77%, по данни на Министерството на образованието. В тази връзка бе предложено преустановяването на присъствените учебни занятия на територията на община Бургас. Същото ще бъде предложено и по време на днешното заседание на Областния съвет по здравеопазване, така че мярката да засегне учениците в целия регион. Ако бъде прието, такова предложение ще бъде отправено до министъра на образованието в най-кратки срокове.

Заради високата заболеваемост от утре в Бургас ще бъдат преустановени плановият прием и плановата оперативна дейност. Мярката ще важи до 31 март т.г. , но няма да засяга дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.