На 5 октомври 2024 г. (събота) ще бъде открит ловният сезон 2024/2025 г. в област Смолян за местен дребен и едър дивеч, както и груповия лов на дива свиня. В тази връзка, Областната дирекция на МВР – Смолян, съвместно с Регионалната дирекция по горите и ловните сдружения, предприема засилени мерки за безопасността по време на ловните излети. Съставени са оперативни планове за превенция и контрол, а ръководителите на ловните дружинки преминават задължителни инструктажи, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Смолян.

В момента в областта има регистрирани 3093 физически лица с разрешение за носене на оръжие с ловни цели. През миналия ловен сезон в област Смолян са проверени 105 ловни дружини и 2022 ловци, като са установени 6 нарушения, за които са съставени актове по Закона за лова и опазване на дивеча. Образувано е и едно досъдебно производство за възникнал инцидент по време на лов. На 28 октомври 2023 г. в ловище "Белково", землище на с. Баните, е регистриран случай, при който по време на ловен излет в пресечена местност с ограничена видимост, 60-годишен ловец прострелва в крака 39-годишен свой колега. Тестът за алкохол на 60-годишния ловец е показал 1,39 промила.

С цел предотвратяване на подобни инциденти, по време на новия сезон ще се извършва строг контрол върху спазването на мерките за безопасност, включително правилното транспортиране на оръжията, тяхното използване и съхранение, както и недопускане на употреба на алкохол и упойващи вещества по време на ловните излети.