С поход до парк Ксилифор и спортен празник започва есенното издание на традиционната кампания "Движи се и победи“ във Велико Търново. И този път избраните туристически маршрути са три, а самата акция ще се случи в дните между 30 септември и 21 октомври, предаде кореспондент на "Фокус“.

Събитието се организира за 21-а поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество "Трапезица 1902", Младежки дом - Велико Търново, а целта е е повишаване на физическата активност на населението.

Първият поход ще е на 30 септември /събота/ от Велико Търново до Ксилифо, където ще има и спортно-туристически празник. Организаторите са предвидили различни състезания, сред които туристически щафети; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, "тролей" над езерото); стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, състезание "Лъвски скок" и други. За най-добрите ще има много награди и изненади.

Вторият маршрут, който е насрочен за 7 октомври /събота/ ще е от Велико Търново до село Арбанаси, а третия от село Присово до хижа Ксилифор – на 21 октомври. В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи, ще бъдат организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето и употребата на алкохол, здравословно хранене и безопасност на движението по пътищата.

"Съгласно регламента на кампанията, в нея могат да участват всички желаещи лица от община Велико Търново, които преминат пеша съответния поход поне в едната посока, като на финала му се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. Регистрацията на участниците ще се извършва във времето от 10:00 до 14“00 часа. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи, с определени място и час на тръгване“, напомнят от РЗИ.

И тази година ще има много награди за най-сериозните участници.

"Движи се и победи" стартира през есента на 2001 година в рамките на програма СИНДИ, а по настоящем е част от общинската програма "Здрави деца в здрави семейства“. Оттогава досега са проведени 40 кампании, с общ брой участници 19 662, в т.ч. и 453 семейства.

Луиза ТРАНЧЕВА