Няма отношение към културното наследство в България и няма подход, а тук е най-богатата страна в Европа. Изводът направи археологът Малгожата Гребска - Кулова. Даде пример с разкопките край Благоевград, които тънат в трева и разруха.

"Нищо не се случва и с откритото селище край Благоевград. Направен бе много интересен музей на открито с табла, променени вече под влияние на слънцето. Трудно се виждат обектите, заради високата трева. Кой е виновен за това, този обект е уникален и бяха вложени много средства, направена е много качествена реставрация, но това не е нормално“, възмущава се Кулова.

Според нея не ценим достатъчно тези находки и държавата трябва по-активно да се включи и да отделя повече средства за музейните експозиции, за да се подновяват, както и сградния фонд, осъвременяване, защото технологиите се променят, а тези неща са безценни, но изискват грижи, предаде БНР.

От няколко дни в местността Равен в Брежани започна вторият етап от разкопките  на едно от най-старите ранни неолитни селища в България.  Специалистите считат, че селището съществува отпреди 9000 години, възникнало е 6-7 хиляди години пр.н.е.

Експедицията е дело на Регионален исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска - Кулова, община Симитли и кметство Брежани, с участието на студенти и научни ръководители от специалност Археология на Великотърновски университет.

"Хората са оставили всички тези находки, които ще документираме. Целта ни е да направим музей на открито. Обектът има голям потенциал за създаване на пълна реконструкция на място и на двете селища, което би предизвикало интереса не само на учени и студенти, но и на голям поток от туристи, имайки предвид близостта до автомагистрала "Струма“, обясни археологът.

Направена е междуведомствена комисия и е предложено обектът да бъде с национално значение.