Във връзка с протеста на Софийска градска прокуратура и жалбите на страните, състав на Софийски апелативен съд разгледа днес делото за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор на столичния булевард "Сливница" на 08.05.2023 г. 

Подсъдимият по делото Адриян Антонов бе признат за виновен от Софийски градски съд. 

Антов беше осъден на 9 години лишаване от свобода, като предвид признаване на факти от подсъдимия и провеждане на съкратено съдебно следствие наложеното наказание е намалено с 1/3. 

В днешно съдебно заседание прокурор от Софийска апелативна прокуратура изцяло поддържа протеста на Софийска градска прокуратура срещу частта от първоинстанционната присъда, касаеща относително занижено наказание и искането за изменение на присъдата с определяне на по-тежко по размер наказание.

Становището на прокурора е, че при конкретните обстоятелства съдът следва да наложи наказания в размер не по-малък от 10 години, който размер е между средния и максималния, предвиден в закона, с последващо приложение на чл. 58а, ал. 1 от НК.

Магистратът подчерта, че е налице съществен, неотчетен от първоинстанционния съд превес на отегчаващите отговорността обстоятелства над смекчаващите такива, поради което пледира за увеличаване на размера на наложените наказания - лишаване от свобода и лишаване от право за управление на МПС.

Предупредителното и възпиращо въздействие на размера на наказанието върху останалите членове на обществото при тежки и относително масови престъпления, съчетано с неговата неотвратимост, е същинското проявление на превенцията, която законът цели да постигне чрез присъдата.

Предстои обаче съдът да се произнесе.