Както Plovdiv24.bg вече съобщи община Пловдив налага глоби на фирмите превозвачи в градския транспорт. В опитите ни да се свържем със заинтересованите страни Петко Ангелов, собственик на "Меритранс" и "Автобусни превози" ни обясни, че ще ги облажва и докато съдът не реши, няма да плати и стотинка.

Веселин Дошков от "Хеброс бус", от своя страна, коментира: "Икономически проблеми са, които се решават между страните на договора. Дават ни се точно толкова, колкото Общината реши. Миналата година цената на горивата бяха почти двойни, метанът стигна до 6,50 лв. Не може да ти плащат на 60% от направените разходи в нарушение на договора, а да ти изискват 100% изпълнение."

От сигурни източници "Фокус" научи, че е започнало събирането на наложените неустойки за неизпълнени курсове. Периодът на проверки е стар и е за две години назад - юли 2021 година, като само за този месец глобите са около 30 000 лева.

За неустойките фирмите превозвачи са предупредени преди време, но те не са ги заплатили, затова сумите ще бъдат прихванати от дължимите компенсации от общинския бюджет. В момента превозвачите изпълняват курсовете си на 98-99 %.