Протест във Вакарел. Причината - ново разписание на БДЖ, в което влаковете към софийското село са разредени. 

Мартин Стоянов подаде сигнала до bTV. По думите му много влакове са спрени, а разписанията са сменени.

"Преди за училище тръгвахме в 6:00 сутринта. След това се прибирахме в 14:30 часа – имахме влак от София. След това ни го спряха и ни оставиха бързия в 15:15 часа“, обясни той.

Повечето ученици чакат около два часа на гарата, за да си хванат влака. Разказват, че около 12, 13 часа от деня прекарват в София.

"Искаме да ни пуснат влак в 6:00 часа, защото него ни го дръпнаха в 5:20 часа. На нас ни е много рано, стигаме много рано в София. Не ни пускат в училищата. Зимата седим навън, мръзнем. На Централна жп гара е студено също, гонят ни“, обясни още Мартин Стоянов.

От БДЖ обясниха, че няма съществени промени в разписанието. Цитират и една от линиите, която е спряна заради ремонтите на централна гара. Казват, че в края на месеца ще се оптимизират тези разписания и ще се синхронизират с кметствата.

Кметът на Вакарел Ангел Павлов се обърна към генералният директор на БДЖ, като го помоли да обърне внимание на хората от селото.

"Сега те са една шепа, но след 30 дена ще обявим ефективен протест и ще затворим линията. Тогава ще Ви питам колко ще са загубите, г-н генерален директор? Децата ни не могат да отидат на училище, родителите ни не могат да отидат на работа“, заяви кметът на Вакарел.