Заседанието на Общински съвет – Смолян, която бе предвидено за 6 февруари, се отлага за 9 февруари, съобщи за "Фокус“ председателят на местния парламент Димитър Кацаров.

Това се случва по настояване на групата общински съветници от "Нашият Смолян“, съобщиха в изявление до медиите от групата.

От "Нашият Смолян“ посочват, че за пореден път стават свидетели на грубо погазване на правилата за свикване на заседание както на Общински съвет-Смолян, така и на заседанията на комисиите към Общинския съвет. "Съгласно изричната разпоредба на чл. 46 ал.2 от Правилника уведомяването на членовете на комисиите за насрочените заседания следва да бъде най-малкото 3 /три/ дни преди датата на насрочените заседания, ведно с предоставяне на материалите за това на хартиен или електронен носител в този срок. Съгласно закона, срокът се брой от следващия ден от съответното съобщение“, се казва още в съобщението на "Нашия Смолян“ до медиите.

От своя страна председателят на Общински съвет, Димитър Кацаров заяви, че причината за отлагането на заседанието е технически проблем. "Заради него, материалите за сесията не са били качени своевременно и не е имало три ди  за разглеждане на материалите от комисиите. Аз се съобразих с това, защото бюджета на общината е важна точка и никой не трябва да има основание да каже, че е нямал време да се запознае с него. На заседанието ще решаваме неща за цяла година напред, за които като Общински съвет сме отговорни. Няма никакъв проблем и отмених заседанието. Комисиите са насрочени за 5 февруари, а заседанието ще е на 9 февруари, защото трябва да се съобразим със законоустановени срок по Закона за публичните финанси и приемане на бюджета в 14-дневен срок от депозирането му в община Смолян в деловодството на Общински съвет“, обясни Димитър Кацаров.