Днес - 8 ноември 2023 г., в 13.00 ч. в чест на 60-годишнината на Колежа по туризъм при ИУ-Варна, ще бъде засадено дръвче в двора на Трети корпус.

Колеж по туризъм – Варна е основно звено на Икономически университет – Варна. Той е приемник на първото в България висше училище за подготовка на специалисти за индустрията на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и свободното време,  създадено през 1963 г. и получило  обществено признание като Институт по международен туризъм (ИМТ).

Министерският съвет издава Разпореждане №811 от 8 ноември, 1963 г. за създаване на Учебен комплекс по туризъм. Само след месец, през декември, 1963 г., Учебният център за подготовка на туристически кадри е устроен в хотел "София“, Златни пясъци като учебен хотел по подобие на хотел “Du Midi" – град Давос, Швейцария.

Две години по-късно, на 6 ноември 1965 г., с Разпореждане № 225 на МС  едва натрупалият  първия си опит Учебен комплекс по международен и стопански туризъм се превръща в Полувисш институт по международен туризъм.  Новият статут налага да се проучи опита в страни с развит туризъм като Швейцария и Франция. Създателите на Колежа по туризъм, сред които се открояват проф. Д. Георгиев, доц. Е. Атанасова, доц. Н. Енев, Д. Грозев и др., залагат в  учебните планове и програми водещите в Европа методики за обучение на кадри за туристическата индустрия. С гордост може да се отбележи, че още със своето създаване Колежът по туризъм е част от Европейското образователно пространство.

С Постановление на МС № 16 от 27 януари 1997 г. Полувисшият институт по туризъм се преобразува в Колеж по туризъм като самостоятелна структура, интегрирана методически към Икономически университет – Варна, а от 1999 г. Колежът става негово основно звено.

През 2017 г., Колежът е преместен окончателно от сградата на Училището по изкуства "Добри Христов “ в гр. Варна в напълно реновирана и модернизирана сграда на бул. "Сливница“ 158-А. Това се осъществява благодарение на Министерството на образованието и науката, и на специалната подкрепа на министър Красимир Вълчев, благодарение на академичното ръководство на Икономически университет – Варна и най-вече на ректора, проф. д-р Пламен Илиев, който прие като лична кауза осигуряването на подходяща база за Колежа още със започването на първия си мандат, благодарение на бившите директори доц. д-р Виолета Димитрова и проф. д-р Стоян Маринов и на усилията на много колежани и преподаватели.