Засаждането на малък сребрист смърч бе поредната инициатива, с която Община Стара Загора изрази своята съпричастност към Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца под мотото "Бъди смел, бъди добър!“. Дръвчето бе засадено от началника на отдел "Здравеопазване и социални дейности“ в Община Стара Загора д-р Антония Тодорова в градинката на комплекса от сгради, където се помещават 3 социални услуги, предаде репортер на "Фокус". Това са Центърът за обществена подкрепа, Центърът за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания и Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. Сградите, където са базирани общинските услуги, се намират в близост до Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора“.

Освен д-р Антония Тодорова, на събитието днес присъстваха още главните експерти в Отдел "Здравеопазване и социални дейности“ на Община Стара Загора Кунка Минева-Дучева и Звезделина Иванова, както и младши експертът Пламена Петкова от същия отдел.

Д-р Антония Тодорова засади дръвчето, предоставено чрез Държавната агенция "Закрила на детето“ от Горското стопанство в Стара Загора. Тя припомни накратко поредицата от инициативи на Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца под мотото "Бъди смел, бъди добър!“. Кампанията стартира на 19 септември 2024 г., нейната цел е да гарантира правото на закрила от насилие на всички деца и особено на тези във висок риск от уязвимост. "Ще завършим през месец ноември с осветяване на сградата на Община Стара Загора в зелено отново в подкрепа на тази инициатива“, изтъкна д-р Тодорова.

За осветяване на сградата на Общинска администрация в Стара Загора е избрана датата 20 ноември, когато се навършват 35 години от приемането на основополагащия международен акт за правата на детето - Конвенцията на ООН за правата на детето.

Децата, които днес станаха свидетели на засаждането на малкия сребрист смърч, се зарадваха на възможността да се грижат за дръвчето и въодушевено обещаха на гостите да го поливат редовно и да се радват на израстването му.