Само за първите два дни, 19 и 20 октомври 2024 г., на терена на "Новата гора на София-3“ засадихме 2 320 млади фиданки от вид явор. Те са на площ от 6,5 дка в землището на с. Бусманци, район "Искър“. Това съобщи заместник-кметът по направление екология Надежда Бобчева

През изминалите два почивни дни стартира есенният залесителен сезон от инициативата на Столична община "Новата гора на София“, в които се включиха много доброволци и представители на общината и район "Искър“. 

"Новата гора на София“ е инициатива, която цели създаване на зелен пояс около столицата, чрез залесяване на непригодни земеделски земи и превръщането им в горски територии, което да подпомогне подобряването на качеството на атмосферния въздух.

В настоящата залесителна кампания ще бъдат засадени общо над 6 000 фиданки, на площ от 17 дка, съобщиха от Столична община. В рамките на инициативата Столична община осигурява фиданките и инструментите за засаждане, а за самото залесяване се разчита изцяло на доброволци.

Всеки може да се включи в дейностите по залесяване в няколко последователни уикенда, събота и неделя, до 16 ноември 2024 г. между 9 и 16 часа (без 27 октомври – поради провеждането на избори за Народно събрание). 

Мястото на предвидения терен можете да видите ТУК.

Доброволците имат възможност да използват и градски транспорт по маршрута на автобусни линии № 8, 10 и 14 до спирка "Моста на р. Искър кв. "Абдовица".

За организирани групи доброволци е необходима предварителна заявка, с цел осигуряване на необходимата допълнителна подготовка. За целта, организаторите следва да изпратят информация за желаната дата, часовия диапазон и броя на участниците, на електронна поща: a.chakarov@sofia.bg.  

За предварително организирани групи е възможно извършване на залесителни мероприятия и през делничните дни, след направена предварителна организация.