Зарко Маринов е новият зам.-областен управител на Смолян, съобщиха от Областна администрация – Смолян. На кратка церемония по случай встъпването му в длъжност, Маринов бе представен днес от областния управител Захари Сираков на служителите на администрацията. Маринов, който е назначен със Заповед на министър-председателя на Република България акад. Николай Денков, изрази надежда, че в кратки срокове новият екип ще се сработи в името на интересите на жителите на област Смолян.

Той заменя на поста Христо Станчев, който бе назначен от служебното правителство.

Зарко Маринов е народен представител в 47-ото Народно събрание, избран от листата “Демократична България" в Смолян.

Член е на постоянните парламентарни комисии по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и по земеделието, храните и горите.

Роден на 26 май 1964 г. в село Баните, Смолянска област. Разследващ журналист по теми, свързани с корупция и обществени поръчки. Завършил е “Българска филология" във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий", магистър-инженер по хардуерни и софтуерни системи от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски". Издател и главен редактор на вестник “Отзвук" – Смолян.

Автор в независимата платформа за разследваща журналистика “За истината" и Черната книга на правителственото разхищение в България. Координатор на Програма “Достъп до информация", член на Националното ръководство на ДСБ.

Женен, с три деца.