Местна конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се проведе в Смолян, предаде репортер на "Фокус“. В нея участваха Зарко Маринов – зам.-областен управител на Смолян, д-р инж. Момчил Караиванов, от Областната администрация и  координатор на Регионален академичен център на БАН за Смолянска област, Величка Костадинова, експерт "Управление и наблюдение на проекти“ в МРРБ, Иво Царев, председател на Регионалната стопанска камара, Снежана Орлова, директор на Бюрото по труда, Константинос Пападопулос (Гърция), Зорица Ставрева, експерт от Областния информационен център, Надежда Митева, управител на Регионално сдружение на Научно-техническите съюзи.

Зам.-областният управител на Смолян, Зарко Маринов заяви, че за съжаление сътрудничеството между Балканските държави и то в контекстна на европейската политика и сближаването в нашия бъдещ общ дом не само на нас с Румъния и Гърция, но и страните от Западните Балкани, не върви гладко. "Има различни противоречия, дебнат ни сенки от миналото свързани с имперските амбиции на друга страна. Заедно с остатъците от комунистическото минало на Балканите, които отхвърлят либералните ценности, които ни обединяват в Европа и това е без алтернатива. Общото ни бъдещи без сближаването на балканските райони няма как да се случи. Опитът от последните 20-30 г. показва, че сближаването между балканските народи се случва по-бавно отколкото ни се иска. Знаем с колко перипетии бе свързан и все още дори не е открит ГКПП край Рудозем. Като говорим за обезлюдяването и развитието на местната икономика, отварянето на Централните Родопи към Беломорието и Гърция е без алтернатива за икономическото ни развитие. За съжаление забавянето доведе до известна степен и до обезлюдяването и липсата на икономическо развитие, което виждаме в момента. В това отношение в Областната администрация на Смолян през годините независимо кой е бил начело на областта, винаги и поставял отварянето на нашия регион, за да не бъдем ние последна спирка към Гърция, като основен приоритет. Ние можем да се похвалим, че въпреки многобройните перипетии успяхме най-накрая да се поздравим с това, че граничният пункт край Рудозем е факт, да се поздравим с това, че го въведохме в експлоатация и успяхме документално да направим всичко необходимо, за да може той да бъде прехвърлен на Агенция "Митници“ и в най-близко време да заработи. Очакваме нашите партньори от Гърция в скоро време да завършат строителството на пътя от Димарио до ГКПП – Рудозем, за да може наистина Смолянска област да се отпуши“, поясни зам.-областния управител на Смолян.

Той отбеляза, че от страна на Областна администрация – Смолян има много случаи, в които съвместно с гръцките си партньори са постигнали напредък по доста проекти, свързани с трансграничното сътрудничество, но не винаги са получавали необходимата подкрепа от българското правителство. "Участието в съвместни проекти е свързано най-напред с разрешение ние да започнем да работим по тези проекти, да ни бъде отпуснато финансиране, макар и мостово, за да можем да реализираме проекти и след като разходите бъдат верифицирани, те да бъдат възстановени на Министерски съвет. В това отношение като че ли все още централната власт в столицата не гледа на този процес с достатъчна сериозност. Ние бихме могли да постигнем доста повече неща и успехи ако получавахме през цялото време подкрепата на Министерски съвет, защото ние сме постигнали доста заедно по програмите ИНТЕРРЕГ България – Гърция, но можехме да постигнем и много повече ако от Министерски съвет и държавното управление бяха гледали на това като голяма възможност за развитие на региона“, уточни Зарко Маринов. той призова по време да се посочват и проблемите, които пречат, за да може оттук-нататък европейската интеграция да продължи с много по-бързи темпове.  

Конференцията продължи с обсъждане на резултати от предходния програмен период и новости от настоящия фокусирани в област Смолян и развитието на региона. Обобщени бяха данни за инвестираните в Смолянска област европейски средства, насочените инфраструктурни, социални и трансгранични проекти. Представиха се стратегически за област Смолян проекти с европейско финансиране. Дискусията се фокусира и върху един от петте инвестиционни приоритета за този период, а именно – Европа по-близо до гражданите, подкрепяйки устойчиво и интегрирано развитие на всички видове територии.