Кметът на Неделино Боян Кехайов забрани със заповед ползването на водата за други нужди, различни от питейни и санитарни. Пред "Фокус“ той заяви, че тъй като няма валежи и има сериозно засушаване, температурите в Неделино са 38-39 градуса, следят постоянно нивата на водоемите и са взели това решение заедно с ръководителя на звеното на ВиК в общината. "Водоизточниците, където водата е каптирана и особено тези, които са на гравитачен път "Мързян 1, 2 и 3+ и "Омарев дол“ постоянно намаляват дебита си при засушаването. Предприемаме превантивни мерки, за да може запасите от вода, които са в резервоарите да се допълват своевременно и да гарантираме водата поне за питейни и санитарни нужди. Ограничили сме със заповед  ползването на питейната вода за поливни нужди, миене на коли и тротоари и други, защото ако продължи засушаването, няма да можем да издържим“, поясни кметът на Неделино.

Той припомни, че имат опит от предишни години и го правят всяка година и по препоръка и на ВИК, за да може да има воден баланс. "В момента държим водоемите на 80-90 % и това е нашето желание, за да можем да гарантираме противопожарния резерв във водоемите и ако възникне авария да има вода. Дали сме такива разпореждания към населението, за да може да поливат от кладенци и други водоизточници, които не влияят на мрежата на ВиК, за да има количества вода като запас и да не се стига до воден режим и намаляване на налягането“, обясни Кехайов.

Кметът на Неделино е категоричен, за момента няма криза. "Правим всичко превантивно, защото юли, август, септември и октомври са критични при нас. Особено след Националния фолклорен фестивал в началото на септември, когато населението се увеличава многократно в Неделино, консумацията на вода е много голяма и тогава изчерпваме всички запаси. Ние сме длъжни да вземем мерки и дано природата бъде благосклонна към нас и да завали дъжд“, изрази надежда кметът на родопския град.

Той посочи, че в момента имат авария в село Козарка в Помпената станция. Там от 10 дни водоподаването е преустановено поради сериозна авария в тръбопроводната мрежа и самата помпена станция. Там доставяхме вода с водоноска, но до края на деня водоподаването ще бъде нормализирано“, уточни кметът и допълни, че навсякъде повърхностните води, които са заустени като водоснабдителни съоръжения са намалели на територията на общината заради сушата.