Местната власт и жителите на Стралджа са в готовност за протести и затваряне на пътен възел "Петолъчката" в края на месец август или началото на септември. Това съобщи за "Фокус" зам.-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов. 

Поводът за напрежението е концесия за добив на глина в горски територии с червен дъб, която попада в "Натура 2000". Започва и подписка, която ще бъде внесена в Министерския съвет. Подписите ще се събират до 11 август. 

"Основното притеснение е, че ще бъдат унищожени 200 декара над 50-годишна дъбова гора, която попада в защитената зона "Гребенец" край Стралджа. През района преминават и девет притока на река Мараш", посочи зам.-кметът. 

По думите му въпреки уверенията на дружеството, ще бъде унищожена цялата гора. "Това, че концесионерът казва, че няма да бъдат 210 дка, а само 40 дка, е абсолютна лъжа", каза Иванов.

Дружеството е поискало разрешение за издаване на специализиран подробен устройствен план за целта. Общинският съвет обаче решава да се допита до населението и свиква общо събрание. На него е взето решение да не бъде издаден документът. 

"Другата седмица ще внесем подписката в различните министерства – на регионалното развитие, на енергетиката. Ако не бъде спряна концесията, хората са готови да пристъпят към гражданско неподчинение, за да бъдат спасени тези декари гора", каза още зам.-кметът.