Във връзка с наличието на установени случаи на Западнонилска треска в страната, всички през месец август, и дадени препоръки от РЗИ – гр. Ловеч, Община Троян планира да проведе извънредно третиране на територии против комари. Това съобщиха от Община Троян. 

Превантивната мярка, насочена към максимално ограничаване разпространението на комари, цели свеждане до минимум имагоцидните форми на популациите от комари и намаляване риска от ухапвания.

В изпълнение на Наредба №13 от 2016 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, Ви уведомяваме:

При благоприятни климатични условия на 09.09.2024 г. (понеделник) ще се проведе наземно аерозолно третиране против комари (опушване) на територията на гр. Троян, с препарат "CY- 10" и карантинен срок 24 часа. Обработката ще бъде извършена в интервала между 22:00 ч., на 09.09.2024 г. и 02:00 ч., на 10.09.2024 г. Изпълнител на пръскането е фирма "Дезинсект“ ООД, гр. София.

Препоръчва се жителите на територията на населеното място да вземат предпазни мерки по време на третиране – да няма движение по улиците, а прозорците на жилищата да са затворени.

Пчеларите да вземат мерки за опазване на пчелните семейства и всички земеделски стопани да приберат животните.

Ползваният препарат има необходимото разрешение от Министерство на здравеопазването.