Влошени междусъседски взаимоотношения са често срещани у нас, особено в големите градове, и най вече в блоковете. Хората понякога избухват, но това не е решение на проблема. Дори напротив, така той може да бъде задълбочен.

Варненка сама усети това върху плещите си. Тя бе осъдена, по силата на постигнато между страните и одобрено от Районния съд – Варна, споразумение. Така 52-годишна жена от Варна се призна за виновна по повдигнатото й обвинение в причиняване на средна телесна повреда на друга жена – деяние, наказуемо по чл. 129, ал.2 от Наказателния кодекс. Подсъдимата прие да й бъде наложено наказание "пробация“, като в продължение на 6 месеца тя подлежи на задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично, като за същия срок следва да провежда и задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Инцидентът възникнал в следобедните часове на 19 октомври 2021 година в жилищен блок във Варна. Тогава пострадалата, която била във влошени отношения с живущите в апартамента над жилището си заради периодично вдигане на шум, се качила на горния етаж и помолила съседите си да запазят тишина. Те излезли на междуетажната площадка и от своя страна започнали да обиждат потърпевшата, като 52-годишната подсъдима изблъскала с ръце съседката си, при което тя залитнала и паднала по стълбите. В резултат на деянието, на пострадалата била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в счупване нa кост на дясна предмишница, обусловило трайно затруднение на движенията на десния горен крайник за период от около два и половина месеца.

52-годишната подсъдима е неосъждана. В нейна тежест са направените разноските по делото. Съдебният акт е окончателен.

Специалисти обясниха, че за да не се стига до съдебни саги,  трябва да се подходи по културен и законов начин: изготвяне на сигнал да Управата на ЕС (Управителен съвет или домоуправител), за необходимите действия. Ако не се предприемат никакви действия, следващото ниво е жалба до кметството по местоживеене, ако трябва то ще извърши проверка и с необходимата техника за доказване на шум над допустимото и то в часовете между 22.30 - 6.00 ч. и ще се произнесе по въпроса. Трябва да се настоява за това, защото следващата инстанция е съдът и ако някой не си е свършил работата както трябва, носи отговорност. Преди всичко обаче хората трябва да са убедени в правотата си и исканията ,за да не се обърне законът срещу тях, обясняват прависти.