Заради повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в област Смолян се въвеждат още противоепидемични мерки със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция – Смолян. Това съобщиха от РЗИ – Смолян. Предвид влошаване на епидемичната обстановка на територията на област Смолян - 14-дневна заболеваемост от COVID – 19 - 1 030 на 100 000 население, смъртност - 22,6 на 100 000 население, заетост на интензивните легла - 36,3 %, с цел опазване живота и здравето на населението, съгласувано с Главния държавен здравен инспектор и Протокол от заседание на Областния щаб за противодействие на разпространението на COVID – 19 в област Смолян от 19.01.2021 г. директорът на Здравната инспекция въвежда временни противоепидемични мерки на територията на област Смолян, считано от 22 януари.

Да се засили контрола по спазване на противоепидемичните мерки, като се активира работата на общините и останалите отговорни държавни институции, особено в установените като най – рискови обекти: детски заведения и училища, лечебни и здравни заведения, социални институции, търговски обекти, организирани колективи, транспортни средства; заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма;

Да се преустанови провеждането на всички масови мероприятия като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер на закрито.

Посещенията в дискотеки, пиано–бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито, независимо от наименованието им се допуска при следните условия:

- 100% от персонала в съответния обект са ваксинирани или преболедували COVID-19 или разполагат с резултат от изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване и

- Ръководителят на обекта е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта само на лица, които:

- са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване или

- представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест, проведен в лабораторни условия (до 48 часа преди влизане в обекта), удостоверено чрез валиден документ или удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2.

В заповедта се казва още да продължат да се спазват всички разпоредени от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки с цел опазване живота и здравето на гражданите и предотвратяване епидемично разпространение на COVID –19.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Смолян.