Заместник-областният управител на област Видин Ирена Николова председателства заседанието на Областната епизоотична комисия, което се свика във връзка с влошената обстановка по отношение заболяването чума по дребните преживни животни на територията на Румъния и Гърция.

На територията на страната няма регистриран случай на заболяването по дребните преживни животни, информираха от Областната дирекция по безопасност на храните - Видин.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Патарински всички ветеринарни структури са приведени в готовност за реакция, като от първостепенна важност е недопускането на заболяването в България, допълни д-р Адриян Данков – директор на Областната ветеринарна служба.

За целта e въведена дезинфекция за автомобили на трите гранични пунктове на територията на област Видин. Д-р Данков сподели, че освен специфичните ветеринарни мерки по отношение заболяването, се работи и в посока на засилен контрол при спазване на мерките за биосигурност при отглеждането на дребни преживни животни.

На проведените заседания на Общинските комисии е акцентирано на съдействието от страна на местната власт за информационна кампания сред стопаните. За целта са подготвени листовки, с които животновъдите се запознават както със симптоматиката, така и с мерките за противодействие, информира д-р Данков.

Д-р Жоро Кузманов от отдел "Здравеопазване на животните“ запозна присъстващи със същността на заболяването, неговото възникване и географско разпространение. Той информира, че вирусът не е устойчив и хората не се заразяват с чума по дребните преживни животни, но заболяването води до сериозни икономически загуби за стопаните. По данни от международния обмен, към момента в Румъния са регистрирани 200 000 заболели животни, а в Гърция 10 000.

Д-р Сибила Георгиева – председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз информира, че има добра координация с животновъдите и регистрираните ветеринарни лекари. На територията на нашата област няма особено движение на влизащи животни, което определя и по-малък риск от разпространение на заболяването, изрази увереност д-р Георгиева.

Заместник областният управител Ирена Николова благодари за предприетите превантивни мерки, които съвместно с обединените институционални усилия на компетентните органи, ще спомогнат превенцията и недопускането на разпространението на заболяването в страната.