В Шумен, Сливен и Перник загубите по водопреносната мрежа са над 80%.

Това става ясно от отговор на регионалният министър на депутатско питане.

Преглед на данните, които се представят показва, че "най-добре“ е ситуацията в Благоевград, Смолян и Русе. В тези областни градове загубите са най-малки - но около 44%, 45%.

В квартал "Даме Груев“ в Сливен водата спира често, предимно заради аварии.

"Понякога спира сутрин от осем, вечер до осем. Ние знаем, че ремонт правят. Когато няма вода цял ден стоим и чакаме. Чиниите, всичко стои, като дойде водата“, разказва жена, която живее в квартала.

Янка Енева е фризьор от 50 години. В последната често затваря салона заради липса на вода.

"Ние знаем предварително, че ще я спрат водата. И не идвам. Като спре водата, връщаме хората. Не можем да работим без течаща вода, боядисваш, къдриш, трябва да изплакваш, да миеш“, казва тя пред bTV.

В квартал "Българка“ последно водата спира за два дни.

Мария и съпругът ѝ имат семеен магазин за зеленчуци, ядки и кафе. Живеят в същия квартал и когато нямат вода на работа, нямат и вкъщи.

"Ден и половина нямахме вода. Системно спират водата и не е приятно. Постоянно машините искат мене, мием с туби, беше ад, но се справихме“, обяснява Мария.

Заради честите аварии в групите на Сливен в социалните мрежи се появиха призиви за протести и бойкот на сметките за вода.

По думите на директора на ВиК-Сливен Пламен Трифонов, че градът е зониран. Основните и по-големи проблеми са във висока зона.

Там са и най-големите ремонти, които той увери, че са почти приключени.

"За водозагубите проблемите са от много години. Още от изграждането на основната водопроводна мрежа, инвестиции в тази сфера почти е нямало“, обясни той.