Още един сериозен проблем предизвика безводието във Великотърновско. В село Никюп отмениха традиционния Празник на динята, който ежегодно събира стотици хора от цялата страна. Това съобщи за "Фокус“ кметицата Йорданка Илиева и допълни, че продължителния период на безводие, който доведе след себе си строг режим на водата, влияят много негативно на социалния живот в Никюп.

"Няма как да празнуваме, като имаме такъв голям проблем с водата. В момента сме на водоноски, осигурени от Община Велико Търново и "ВиК Йовковци“, обясни още Илиева.

Минимум две водоноски на ден са необходими, за да покрият нуждите на населението.

Режимът в селото наистина е много сериозен. Помпите се включват в 18:30 часа вечер и вода има до изчерпване на животворната течност във водоизточника, а това става за около 2 часа. През останалото време хората стоят на сухо.

Въпреки че славата на Никюп като голям производител на дини остана в миналото, Празникът на динята припомня за някогашния поминък на населението. Сега дини произвеждат само местната земеделска кооперация и две семейства върху площ от няколко декара. Така или иначе в началото на август събитието е едно от най-предпочитаните в региона. То обикновено е съпътствано с атрактивни игри, като боулинг с дини и надяждане, богата музикална програма и много танци. Традицията датира от 2012-а с известни прекъсвания.

Иначе решение на проблема с безводието в Никюп има. Селото е включено в проект на Община Велико Търново за подмяна на 20 км водопроводна мрежа.

До реалното строителство още не се е стигнало, но първата стъпка в решаване на проблема е изготвяне на технически проект и за търсенето на проектант и авторски надзор е обявена обществена поръчка. Самата реконструкция ще бъде на два етапа. Първо ще бъдат подменени ВиК тръбите на 11-километрово трасе, а после и на още 9. Общата стойност за проектиране на техническата инфраструктура и упражняване на авторски надзор по четирите обособени позиции е на стойност 600 000 лв. До 8 август т. г. заинтересованите фирми могат да подават офертите си.