За поредна година безводие мъчи през летните жеги жителите на градове в Североизточна България. Частично бедствено положение заради безводието беше въведено в четири села от община Смядово със заповед на кмета Иванка Петрова.

Най-тежко е положението в селата Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх, където има недостиг на вода за питейно-битови нужди. Проблемът с безводието в общината ще бъде разгледан днес на среща, свикана от областния управител на Шумен.

Според кмета на община Смядово Иванка Петрова засега няма да бъде обявявано бедствено положение. "Все още имаме някакво количество вода, което обаче не достига до високите места, като например блоковете. Почти два месеца селата са на режим, някъде имаме вода само веднъж седмично. Проблемите се натрупват, държавата трябва да поеме отговорност. Общината е малка, не може да се справи сама. В две от населените места сме сменили водопроводите, проектирана е смяна и в останалите в общината", обясни пред Нова тя.

По думите ѝ ВиК-Шумен трябва да поеме отговорността си и да окаже съдействие. "Не само водопровода, но и сушата са проблем. Направихме сондаж до 70 метра в село Риш, оказа се, че няма вода. Подготвяме такъв и до 200 метра. Има проучвания за сондаж и за Александрово, но това не е отговорност на една малка община", смята Петрова.