Въведоха воден режим в село Малка Арда в община Баните. Причината е липсата на валежи и безводието в летните месеци, каза за "Фокус“ кметът на селото, Митко Шехов.  Заповедта за водния режим на кмета на общината Павлин Белчев е издадена в края на юни и е в сила до нормализиране на водоподаването.

"Селото е разделено на две части. Едната половина от денонощието имат вода в половината село, а другата половина в другата част. През следващата седмица ще е обратно и така на ротационен принцип докато нивата на водата се нормализират“, поясни Шехов.

Той обясни, че водоемът е разделен на две камери – едната е пълна, а другата много бързо се изпразва заради жегите и липсата на дъждове. "Хората в селото също не се съобразяват, че трябва да се пести и поливат с водата, като казват, че си плащат и ще ползват водата. Не може да се събере достатъчно вода в резервоара, а тази, която се събере веднага се изчерпва. Има водоноска от ВиК – Смолян в центъра на селото, от където хората при нужда да се вземат вода“, посочи кметът Шехов.

В Малка Арда постоянно живеят 127 души, като не за първи път там се въвежда воден режим. Миналата година заради безводие, жителите отново бяха без вода през лятото, като тогава е имало и авария. също са имали режим.

"Има вода, но с режима се спестява. Засега положението се спасява, защото се ползва едната клетка. Има и изисквания от пожарната и едната клетка на водоема да е пълна, за да се полза от тях при нужда“, каза още кметът на родопското село.