Заради безводие в Кочериново свикаха щаба за защита при бедствия, предаде репортер на "Фокус“.  Заседанието на Общинския щаб за изпълнение на общинския план за защита при бедствие в Община Кочериново беше във връзка с острия недостиг и липса на питейна вода за селата Мурсалево и Бараково, както и изключително тежкото състояние на съоръженията на водохващане "Робовица“, намиращо се на територията на Община Рила и единствения водоизточник за водоснабдяване за село Смочево – община Рила, село Мурсалево - община Кочериново и село Слатино – община Бобошево.

На заседанието се разгледаха получените в общинска администрация становища и експертизи извършени от външни експерти, относно конструктивното състояние на съоръженията и техническата възможност да изпълняват своето предназначение, като тяхното заключение е, че при допускане прекратяване на водоснабдяването от водохващане "Робовица“, ще доведе до хуманитарна криза в региона.

С взето решение от щаба, кметът на община Кочериново Станислав Горов издаде заповед за обявяване на частично бедствено положение на територията на общината в района на село Мурсалево, считано от 26 юни за срок от седем дни.

Заповедта е изпратена до областния управител на Кюстендил за предприемане на действия по компетентност, съгласно Закона за защита при бедствие – Извършване на неотложни аварийни възстановителни работил по водохващане "Робовица“.

Кметът на Община Кочериново Станислав Горов постави въпрос към дружеството "Кюстендилска вода“, свързан с това кога предстои да се започне работа и по ВиК проблемите в центъра на село Пороминово. Той припомни, че още през месец декември 2023 година всички необходими тръби и части за ремонта са били закупени, но миналата седмица част от тях се е наложило да бъдат предоставени за отстраняване на проблем в село Мурсалево.

Кметът пое ангажимент всички тръби и съоръжения, пренасочени към село Мурсалево, но закупени за нуждите на село Пороминово, да бъдат възстановени веднага, когато от ВиК дружеството са готови да започнат работа.