Започват ремонт по ключова улица в София, разширяват пътното платно. Това съобщи кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев във връзка със започване на ремонтни дейности на Столична община по ул. "Опълченска" между бул. "Сливница" и бул. "Т. Александрров" в личния си профил във Facebook.

Със становище от 08.03.2022 год. на Постоянна комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори на Столичен общински съвет е подкрепено премахване на 39 бр. дървесна растителност, попадащи в обсега на обекта. Планирано е премахнатата растителност да бъде компенсирана чрез засаждане на нова дървесна растителност 100 бр. на подходящи места в района, сподели кметът.

Проектът по част Паркоустройство към обекта е одобрен и съгласуван на 12.05.2022 година от Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община.

Издадено е разрешение за строеж № Б-129/12.08.2022 год. от арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община.

На 3-ти юли Илиев е провел работна среща с представители на Столична Община и строителя, като на срещата му биват представени: проект, строителните етапи и временната организация на движение.

"Като кмет на "Възраждане" обсъдих със строителя и представители на Столична Община притесненията на гражданите относно отсичането на дърветата и засягането на част от парка".

На срещата става ясно, че изрязването на дървесната растителност се осъществява съгласно предварителен план и одобрено решение, посочени по-горе, като за възстановяване на зелените площи е предвидено да се засадят 100 нови дървета.

"Заставам категорично зад позицията си, че съхраняването и разширяването на зелените площи в района е от особено значение не само за приятния облик на тази историческа част от София, но и за подобряване качеството на живот на гражданите. Мога да Ви уверя, че районна администрация "Възраждане" ще контролира всеки етап от проекта, за да е сигурно, че планираното ще бъде изпълнено. Ангажирам се да търся допълнителни възможности за предлагане на проекти за засаждане на растителност и поддържането и целогодишно".

От 16 юли, започват ремонтните дейности на ул. “Опълченска", сподели още кметът. Същият е разделен на няколко етапа, като първия от тях включва участъка между бул. "Сливница" и ул. "Цар Симеон", а втория между ул. "Цар Симеон" и бул. "Т. Александров". Проектът е по възлагане на Столична община и включва, както подмяна на настилките, така и разширение на пътното платно. Движението по ул. "Опълченска" няма да бъде спирано, като автомобилите ще се движат в западното платно на ул. "Опълченска" - двупосочно. Ще бъде затворено пътното платно на ул. "Св. Св. Кирил и Методий“ между ул. "Опълченска“ и ул. "Шар планина“ и моста на бул. "Сливница“.

Масовият градски транспорт ще продължи да изпълнява официалните си маршрути, като ще бъде изместено само местоположението на спирките, споделя Илиев. 

"Ремонтните дейности ще бъдат изпълнени по инициатива на Столична община и всички необходими документи са изготвени от тях. Решенията за вида настилки и всички допълнителни дейности по изпълнението им не са съгласувани с районната администрация. За същите, район "Възраждане“ е уведомен на 08.07.2024 г.", информира още Станислав Илиев.