Като част от действията на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ за недопускане навлизането на болестта чума по дребните преживни животни /ДПЖ/, заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, специализираната областна комисия набеляза мерките, които общините от област Варна трябва да предприемат.

Една от първите въведени мерки е свързана с движението и превозването на ДПЖ /овце и кози/. Тези действия трябва да са съпроводени с предварително извършени клинични прегледи, след които се издават посочени от БАБХ документи.

Превозването на животните да става само с лицензиран транспорт.

Засилва се както граничният контрол, така и взаимодействието с териториалните звена на МВР за борба с нелегалното придвижване на ДПЖ. В тази връзка започват масови проверки по пътищата в област Варна. Контролиращите органи ще проверяват придружаващите документи – за произход на животните, за клиничното им състояние, както и за крайната дестинация. Органите на МВР ще получат точни указания за вида и броя на лицензираните документи, необходими за превозването на ДПЖ.

Остава в сила наложената преди седмици забрана за изложби и пазари на ДПЖ. На територията на област Варна такива пазари има само във Вълчи дол и Суворово, които са известени за наложената мярка.

До 16 август тази година, всички епизоотични комисии в 12-те общини на област Варна трябва да проведат свои заседания, да разяснят на местните власти и животновъди мерките, които се предприемат за недопускане разпространението на болестта

Общините в областта трябва да повишат осведомеността както на животновъдите, така и на хората по отношение заболяването чума по ДПЖ.

БАХБ апелира към собствениците на ДПЖ да не смесват стадата си по време на пашуване, за се да предпазят от евентуално заразяване, тъй като става дума за контактна инфекция, която се предава от заразено към здраво животно.

Животновъдите трябва да внимават, ако се налага да закупуват животни и да го правят само ако е наличен гарантиран произход и документиран здравен статус.

Специализираните власти настояват да не се купуват ДПЖ от държави, засегнати с това заболяване – Румъния и Гърция.

Важно е да се знае, че човек не може да се зарази с този вирус, но заболяването е изключително заразно за ДПЖ и води до нанасяне на големи икономически загуби.

БАБХ информира, че от началото на годината до момента са извършени над 1200 клинични прегледа и са обхванати 46 хил. дребни преживни животни. Над 2000  са взетите и изследвани проби, като всички те са отрицателни.

Актуалната епизоотична обстановка в страната е спокойна. Няма сигнали и съмнения затова, че болестта е проникнала на територията на страната. За съжаление, в съседните държави - Румъния и Гърция, които са засегнати от вируса  епизоотичната обстановка все не е овладяна. В Румъния огнищата вече са 56 и са засегнати над 233 000 животни, докато в Гърция огнищата са 44 и са засегнати почти 18 000 животни.