Време е една от емблематичните сгради в Смолян, тази на бившия техникум по дървообработване и облекло или по-известна през последните години като изгорялото училище, да стане Младежки център. Това каза на откриваща пресконференция по проекта секретарят на община Смолян, Момчил Николов, предаде репортер на "Фокус". "До дни ще е факт обществената поръчка за реалното преустройство на сградата, като има изготвени проекти. Надяваме се в най-кратки срокове всичко да се случи и да започне реалната работа по проекта“, изрази надежда Николов.

Координаторът на проекта, Златка Митова заяви, че това е инвестиция по Национални план за възстановяване и устойчивост. "Началото на проекта е дадено през февруари т. г., общата стойност на проекта е 3,7 млн. лв., като финансираните е от НПВУ и малка част са национално съфинансиране. Срокът на изпълнение е 36 месеца“, поясни Митова.

Общата цел на проекта е изграждане и осигуряване на ефективно функциониране на младежки център Смолян, който да предостави разнообразни дейности, както и цялостни услуги в помощ на личностното развитие и пригодността за заетост на учениците и младежите на възраст до 29 години, включително и тези от уязвими групи.

"Специфичните цели на проекта са осъществяване на подкрепа за формирането, развитието и реализацията на учениците и младите хора чрез изграждане на младежкия център. Създаване на безопасна, развиваща и мотивираща среда за учениците и младите хора, която да подпомага тяхното включване и стремеж за развитие. Създаване и реализация на трайна връзка и взаимодействие с бизнеса, публични институции организации. Фокус върху дигиталните умения за подготовка и успешна реализация на младите хора на пазара на труда. Разработване на дейности, насочени към младежите, в посока повишаване на цифровите умения, развитие на предприемаческата, общата и финансовата грамотност, развиване на специфични меки умения, които да подпомогнат включването на младежите и пригодността им за заетост. Поддържане на интереса и учениците и младите хора към образованието и придобиването на нови умения – участие в съвместни инициативи, споделяне на общи ценности с техни връстници и участие ва национални и международни инициативи, създаване на връзка, сътрудничество и активен обмен на знания и добри практики с младежките центрове в България със знак за качество на Съвета на Европа и младежки центрове от цяла Европа. Обединяване на усилията на всички заинтересовани страни, които работя с младите хора“, допълни координаторът на проекта.  

Водещият партньор по проекта е община Смолян, а останалите са НЧ "Бъдеще сега 2006“, Сдружение "Млади изследователи за младежко развитите“, "Донатикс“ ООД и италианска нестопанска организация.

"Много и разнообразни са дейностите по проекта. Вече има изготвен технически проект, който предвижда вътрешно преустройство и смяна на предназначението на част от сградата. Проектът ще се реализира в северното крило на сградата. След приключването на преустройството, центърът ще има капацитет на минимум 10 души обслужващ и поддържащ персонал. Ще има зала да спорт и фитнес, зала за обучения и семинари, две учебни зали, компютърна зала, дневна, заседателна зала, стаи за настаняване и кафе бар за 48 души. Реконструкцията на сградата предвижда и мерки за осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение с осигуряване на асансьор“, посочи Митова.

Предвиждат се дейности по институционализиране на младежи, формиране на екип със стратегия, план и задачи, обучения и придобиване на квалификация за работа с млади хора и обмяна на опит.

По друга дейност ще има кръг от дейности за активна работа на терен за изграждане на младежка общност, утвърждаване на центъра и стимулиране на младежки инициативи. За целта ще се работи за привличане, задържане и мотивиране на младите да се включат в дейностите на центъра и да са активни в местната общност.

Центърът ще служи и като координационно звено за младежките дейности в града, общината и цялата област и идеята е там да се провеждат срещите на Консултативния съвет по въпросите за младежта, срещите на ученицческите парламенти и различни срещи на младежи с политически отговорните лица. Ще се организират доброволчески кампании и инициативи.

В друг кръг от дейности ще се развиват ключови компетентности и обучения и насърчаване на младежкото предприемачество и кариерно развитие. Тук ще се организират редица събития, като част от тях са различни обучения, кариерни форуми, срещи за мотивация и опознаване на спектъра от различните професии и други.  

Ще има и кръг от обучения, насочени към младежите за дигитална компетентност, медийна грамотност и използване на технологиите за процесите на бъдещето. Планираме тук да се включат 300 участници и отделно във всяка една дейност ще очакваме активност от страна на младежите, отбеляза Митова.

Ще има и дейности за подкрепа за здрави, отговорни и реализирани млади хора и превенция на агресията, стреса и преодоляване на предразсъдъци. Ще има организирани спортни дейности. Ще бъде създаден кръг от дейности за развитие на творчество и изкуство, в които ще се търси партньорство с културните институции на местно ниво. Ще се прилагат мерки за интеграция на отпаднали от училище ученици или на застрашените от отпадане.

Ще се канят успешни и разпознаваеми инфлуенсъри по различните теми, уточни Митова и допълни, че ще има и дейност за обмен на идеи, опит и добри практики. Ще се посетят пет младежки центрове в страната и едно в Италия.

Теодор Василев – председателят на НЧ Бъдеще сега 2006“ - един от партньорите по проекта, заяви че от близо 20 години е в района на Смолян и за него този проект е кауза. "Младите хора трябва да се ориентират, да добият опит и за живота. Имам богат опит в младежките дейности. Усилията за центъра на са от вчера. Работи се по този проект от 6-7 години и сме щастливи да сме част от реализацията му. Част от дейностите са определени от самата програма и сме се опитали да задържим младите хора в града, но и да направим така, че тези които напускат Смолян да пътуват, да видят свят, но да се върнат тук и да се реализират тук. Искаме да обединим на едно място всички младежки дейности“, каза още Василев.