Започват тазгодишните археологически разкопки в Средновековен град Червен и кале Широково, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф.Николай Ненов. В момента се разчистват терените, прави се план-квадратната мрежа и вече ще се работи в дълбочина, като се очаква проучванията да продължат около месец.

"В Средновековния Червен археологът Светлана Великова отново се фокусира върху църква 16 и региона около нея. Там все пак ще стане ясно, че има една крепостна стена, както я е нарисувал Шкорпил преди повече от 100 години. На кале Широково археологът Деян Драгоев прави разкопки с помощта на Община Две могили. И двете места са изключително важни, защото хващат разделни части и от Средновековието, и от Античността. И на двете места от десетилетия, в Червен повече от 100 години, се правят разкопки, при което тази периодичност дава нова информация изобщо за битието на хората от тези места. На Червен виждаме как тази част от града също е изключително важна, там са намерени няколко стотици монети в последно време, виждаме обръщението и на влашките войводи, и на османските управители от онова време. Виждаме едно съжителство, което показва дългия живот на крепостта. Тя всъщност не умира с идването на османците, а Червен живее още поне 2 века“, разказа проф.Ненов пред Русе Медиа.

За проучването на Червен са осигурени над 50 000 лв. от Министерството на културата, а за Широково парите са по-малко и са осигурени от музея заедно с Община Две могили и дарения на местни хора от региона.