От днес в смолянското село Смилян започва тридневният Празник на смилянския фасул, който се провежда за 21-ви път, съобщи за "Фокус“ Илия Годев – секретар на Народно читалище "Проф. Асен Златаров – 1927“ – Смилян.

Събитията започват в 14:00 часа с откриване на изложение-базар под надслов "Чиста храна за нас и нашите деца“, с продукти от района на Горното поречие на река Арда и продукти на производители от общностите на Организатори "Слоу Фууд“ – България. "Идеята на изложението-базар е представяне на храни, произведени от мастни производители от Родопите и производителите на храна с гарантиран произход и качество за потребителя. Тази година имаме записани над 20 изложители, които освен от селища в Горното поречие на Арда, са и от Източни Родопи – производители на манов мед, на трахана, на продукти от козе мляко и други“, поясни Годев. Изложението се провежда за трети път тази година в Смилян, припомни той и допълни, че базарът ще бъде в парково пространство пред централен вход на читалището и сграда на Кметството в селото.

От 15.30 ч. започва най-забавната част от празника, посветена на най-малките, "Игрите на фасула“. Това са състезателни игри на открито за деца и родители, като мястото е площадка с изкуствена настилка зад сграда на Кметството.

"Важен акцент в петъчния ден е срещата-дискусия "Бобовите култури в Родопите - земеделски практики и кулинарни традиции на планината" с представители на конвивиуми и президиуми на "Слоу Фууд“ – България, който започва в 16:30 часа в Посетителския информационен център в Смолян. "Слоу Фууд“ – България е организация, която подкрепя и представя малки производители на традиционни храни и продукти, отгледани или преработени по традиционна технология, които освен това, че са живо наследство като знания за производство на храните, имат и много важен друг аспект – значимост за биоразнообразието. Тази година ще си говорим за храната като част от материалното и нематериалното наследство на местните общности. Това е една тема, която започва да си пропява път като допустимост сред номинациите за живи човешки съкровища, тоест носителите на знания за производство на традиционни храни“, обясни Годев.

Първият ден от празника в Смилян ще завърши с откриване на фотоизложба "Родопски етюди“ - потомствена фотография от Константин Янев, която започва в 17:30 ч. в централното фоайе на НЧ "Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ - Смилян

Кулминацията на Празника на смилянския фасул е в съботния ден, на 21 октомври.

Ето и програмата:

21 октомври, събота

10.00 ч. Откриване на празника със залп на фасулевото топче – открита сцена пред читалището.

10.10 ч. Приветствия от официалните гости на Празника

10.30 ч. Музикално-хумористична програма с участието на изпълнители от ДГ "Дъга“ – Смилян, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ – Смилян, Група за изворен песенен фолклор при НЧ "Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян, танцово формация "На хоро при Йо“, фолклорна група от с. Царацово и др.

11.00 ч. Конкурс за най-атрактивен щанд на производител на местни продукти от района на Горното поречие на р. Арда. Представяне на участващите в конкурса производители. Базар на фермерски продукти местни продукти в парковото пространство.

11.00 ч. – 16.00 ч. Безплатна фасул-чорба за всички гости на Празника и жители на Смилян

11.00 ч. Разглеждане на изложбата с творби участващи в конкурса "Най-оригинално пано от Смилянски фасул“ – централно фоайе на читалището.

12.00 ч.- 12.30 ч. Демонстрация на приготвяне на трахана с квас щанд на Теменужка Матева

12.45 ч. Кулинарен конкурс "Най-оригинално и най-вкусно ястие от Смилянски фасул“- Посетителски информационен център – Смилян. Дегустация.

13.00 ч. Фолклорен блок – гостуващи състави от гр. Смолян, с. Царацово и с. Ветрен дол

13.30 ч. Демонстрация на приготвяне на стартери от Смилянски фасул - шеф Снежана Орлова.

14.30 ч. Обявяване на победителите в конкурсните програми

15.30 ч. Хора на открито с изпълненията на Поли Паскова

22 октомври, неделя

10.00 ч. Базар на местни продукти в парковото пространство.

Старт на състезанието по планинско бягане "Смилянски фасул“

14.00 ч. Закриване на базара и празника и отпътуване на гости и участници.