Кметът Методи Байкушев и президентът на АУБ д-р Марги Енсайн поставиха начало на дейностите по разширяване на общежитие “Скаптопара III“, част от университетския комплекс в Благоевград.

На място предстои да бъдат изградени два нови блока, като капацитетът за настаняване на студенти ще бъде увеличен с 310 места, съобщиха от Общината. 

"Американският университет винаги е бил символ на бъдещето. Той произвежда лидери. Разширяването на комплекса е една инвестиция в бъдещето на нашата общност. Последните години АУБ приема все повече студенти от нашия град и им дава възможност да развият невероятните си таланти. Днес бележим поредната стъпка в тази посока. Увеличаването на капацитета на университета е важна цел, която АУБ си е поставил, а Общината подкрепя. Университетът дава възможност на човек да бъде свободен, да бъде независим, да бъде предприемчив и да знае как да се справя сам и да помага на другите около него“, заяви по време на церемонията кметът Методи Байкушев.

След завършването на проекта през септември 2026 година новите крила ще предлагат същите удобства като блок "А" – климатизирани стаи, общи пространства, зали за срещи и кухни. Новите блокове ще бъдат изградени в съответствие с най-високите стандарти за енергийна ефективност и ще бъдат сертифицирани по енергиен клас "А“ – най-високият стандарт за ново строителство.

Инсталираните на покрива слънчеви панели ще предоставят чиста енергия през по-голямата част от годината, допринасяйки за намаляване на въглеродния отпечатък на кампуса.