Общинският съвет в Смолян взе решение за започване на проучване за създаване на общинско предприятие по чистота, предаде репортер на "Фокус“. С решението, местният парламент възлага на кмета на общината да организира и проведе проучване на възможността за самостоятелно осъществяване на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване в община Смолян и по експлоатацията и поддръжката на Регионалното депо за твърди битови отпадъци "Теклен дол“. Възлага се още и постигане на ресурсно обезпечаване (с технически и човешки ресурси и материална база), за създаването на общинско търговско дружество по реда на Търговския закон или създаването на общинско предприятие по реда на Закона за общинската собственост, занимаващо се с дейности по събиране, третиране и обезвреждане на отпадъци.

Срокът за провеждане на проучването и изготвяне на необходимите анализи е до 31 март 2025 г.

За целта трябва да бъдат изготвени минимум следните документи: анализ за избора на правна форма; финансово-икономически анализ; избор на административна и техническа база за ситуиране на предприятието и проучване източниците на финансиране.

Общинският съветник инж. Екатерина Гаджева заяви, че услугата по сметосъбиране, сметоизвозване, рециклиране и третиране на отпадъците би трябвало да създава удовлетвореност в потребителя и да отговаря на критериите за законовите изисквания. "В момента е очевидно, че услугата по сметосъбиране и сметоизвозване няма необходимото качество. Има обективни и субективни причини. Поставят се и едрогабаритни отпадъци, които не са предмет на фирмата, човешкия фактор също оказва влияние, но това са проблеми, които трябва да се решат“, посочи инж. Гаджева.

Тя отбеляза, че оперативните програми в този период са много благоприятни. Има отворени инструменти, които да осигурят финансиране. "Моментът е изключително подходящ, за да се поставят основите на това предприятие. Имаме страшно много населени места в общината, които до всяко едно трябва да бъде достигнато не само със сметосъбиране и сметоизвозване, а и за биоразградими отпадъци. Общината трябва да поеме лично отговорността за спазване на тези изисквания. Когато тази отговорност се предостави на друго юридическо лице имаме разминаване между качество, законодателство и съответния продукт. Ако фирмата не е общинска тя не би имала нашият интерес – да намали количеството депониран отпадък“, каза още инж. Гаджева.