От днес започва реализацията на проекта на РИОСВ - Русе "Подобряване на енергийната ефективност и създаване на достъпна среда в административната сграда в Поддържан резерват "Сребърна“. Проектът е на стойност над 250 хил. лв, финансиран е чрез Механизма за възстановяване и устойчивост  и ще се реализира в рамките на 18 месеца. Към настоящия момент е извършено проектиране и избор на изпълнител за дейностите по строително-монтажните работи и строителен надзор.

Проектът предвижда полагане на топлоизолация на покрива, ограждащите сградата стени и пода, подмяна на нови дограми с троен стъклопакет, ремонт и надграждане на съществуващата система за отопление, както и монтаж на фотоволтаична централа 15 kWp на покрива на сградата. Със средства по проекта ще бъде изградена и тоалетна за инвалиди, което ще осигурява достъпност на лицата с увреждания, съобщиха от Екоинспекцията в Русе.

Административната сграда, намираща се до Природонаучния музей в с. Сребърна е построена през 1995 г. Тя представлява масивна двуетажна сграда със стоманобетонова конструкция и външни ограждащи тухлени зидове. На първия етаж са разположени гаражи, котелно и складове, а на втория канцеларии на персонала за охрана и поддържане на резервата.

С реализацията на проекта се очаква енергийната ефективност на сградата от клас С в момента да достигне клас А по скалата на енегопотребление, т.е. 76,00 % от потребената енергия за отопление, охлаждане, вентилация, БГВ (битово горещо водоснабдяване) и осветление да се осигурява  от възобновяеми източници.