В ход е кандидатстването за стипендии по Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Търговище. Срокът за подаване на документи е 1 октомври. Общо 30 000 лв. са заложени в общинския бюджет за целта през 2024 г. Средствата са с 5000 лв. повече в сравнение с предходната година.

По наредбата ще бъде връчена една стипендия "Търговищко дарование“, която ще е в размер на до 7 минимални работни заплати. Тя се връчва за класиране от първо до трето място на международни състезания, конкурси или олимпиади, или за първо място на национални такива.

Ще бъдат отпуснати и три годишни стипендии, в размер на до 5 минимални заплати. Те ща са за постижения в областите "Образование, наука и техника“, "Изкуство и култура“ и "Спорт“. Кандидатите за тях трябва да имат класиране до шесто място на международни олимпиади, конкурси и състезания, или до трето на национални.

По наредбата се връчват и месечни стипендии на деца с поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място за последната година. Размерът на стипендиите се равнява на 1/5 от минималната работна заплата и се отпускат за период от максимум 6 месеца.

Класиранията, с които се участва, трябва да бъдат от състезания, конкурси и олимпиади, включени в приетата от Общинския съвет програма.

Кандидатите за стипендия трябва да подадат заявление по образец в Центъра за административно обслужване на Общината и да приложат всички документи, удостоверяващи постиженията им. Необходима е и препоръка от преподавател в съответната област, за която се кандидатства, както и служебна бележка от учебното заведение, в което учи детето.

Комисията по стипендиите към Общинския съвет ще излезе с решение за разпределението в срок до средата на октомври.

Церемонията по награждаването на децата и младежите с изявени дарби от община Търговище ще се проведе в навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители.

Образец на искането за отпускане на стипендия и програмата за мерките за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби, са публикувани в сайта на Община Търговище: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/normative-acts/naredbi.obshtinski.savet/NdarovitiDeca