"Музикални зографи“ е най-новият фестивал в културния календар на столицата. Организаторите съобщиха, че програмата ще представи на публиката утвърдени музиканти и млади изгряващи творци, които разнасят славата на българската култура и изкуство по света. Фестивалът обединява музикално и изобразително изкуство и е насочен към многобройна и разнообразна публика с фокус към младото поколение. 

Събитието започва на 22 октомври 2024 г. и ще се проведе в Централния военен клуб.

Програма за 22 октомври:

Откриване на фестивала с концерт "Пиацола и още нещо“. Концерт на трио Фани Куцарова /пиано/, Венци Трифонов /кларинет/ и Мартин Владимиров /гъдулка/.

Пиано, кларинет и гъдулка – популярни инструменти, но за първи път в комбинация трио. Трима ярки музиканти обединяват усилията си като изпълняват класика и фолклор. 

Проектът "Пиацола и още нещо“ е плод на творческите усилия и характерните особености на всеки един от членовете на триото. Фани Куцарова е добре позната пианистка не само на родната камерна сцена, Венци Трифонов – мулти-инструментален музикант, известен с творческите си превъплъщения на класическата и поп сцени и накрая, но не по важност, младият и талантлив гъдулар Мартин Владимиров, непрекъснато търсещ и експериментиращ в различни жанрове от фолклор и предкласика до рок музика.

А. Пиацола – "Годишните времена на Буенос Айрес“, "Обливион“, "Милонга за ангела“, "Либертанго“ и обичани фолклорни мелодии - "Дайчово хоро“, "Кюстендилско хоро“, "Горнодиканско хоро“ и "Влашко хоро“

Зрителите ще видят и дебютния рецитал на Тео Николов. Двадесет и три годишният Тео Николов е една от големите надежди на българската китарна школа. Той е носител на редица национални и международни отличия, бил е солист на оркестри, има участия в телевизионни предавания, дипломиран магистър от НМА "П. Владигеров“.

В програмата:

Йохан Себастиан Бах - ШаконаА. Диабели – Соната

А. Бариос-Мангоре – Баркарола

Ф. Сор – Анданте ларго

Р. Балкански – Вариации върху "Полегнала е Тодора“, "Прелюд и Скерцо“

М. Кастелнуово-Тедеско – Капричио

Ф. Сор – Анданте Ларго

30 октомври 2024 г.

Концерт на световно известният китарист проф. Герхард Райхенбах – Германия.

Проф. Герхард Райхенбах е едно от най-търсените и популярни лица на световната музикална сцена. Солист на оркестри, канен за рецитали в най-големите концертни зали, осъществил поредица от записи на произведения за соло класическа китара, Герхард Райхенбах ще представи концертна програма с български произведения от Росен Балкански.

9 ноември 2024 година – Централен военен клуб – музикална зала

Дебютен концерт на двадесет и три годишната Яна Лолова /пиано/ и двадесет и една годишния Антонио Илиоски /виолончело/ - Македония. Двамата млади музиканти работят заедно сравнително кратко време, но вече имат съвместни изяви на високо ниво в Македония. Дебютният им концерт в София включва едни от най-красивите и сложни произведения за дуо виолончело и пиано.

В програмата:

Лудвиг ван Бетовен – Соната

Й. Брамс – Соната

К. Дебюси - Соната

11 ноември 2024 – Централен военен клуб

Проектът "Вселена“ на необикновеното дуо Фани Куцарова /пиано/ и Мартин Владимиров /гъдулка/. В концертът "Вселена“ ще имате удоволствието да чуете част от най-прекрасната музика. Тези произведения често са определяни като “космически“ - Три сонати за виола да гамба и чембало от Йохан Себастиан Бах. Необичайното в тази програма са изпълнителите - младият и много талантлив гъдулар Мартин Владимиров и едно от най-познатите лица на камерната сцена у нас пианистката Фани Куцарова. Предизвикателството пред музикантите е огромно. За първи път в историята на класическата музика се изпълняват едни от най-гениалните произведения на фолклорен инструмент, макар и близък по регистър и тембър до виола да гамба. Освен произведенията на Бах, в програмата ще чуете някои от най-красивите фолклорни мелодии. Българската народна музика също е определяна като "космическа“, откъдето идва и заглавието на концерта.

В програмата:

Йохан Себастиан Бах - Три сонати за виола да гамба и чембало и някои от най-красивите фолклорни пиеси в обработка за дуото.

13 ноември 2024 – Централен военен клуб

Концерт на дуо Урлике Хьофс /флейта/ Германия и Надежда Табакова-Димитров /пиано/. Концертът "Предкласика и Импресионизъм“ обединява творческите усилия на две талантливи музикантки. Урлике Хьофс е една от най-търсените флейтистки за камерна музика в Европа. Завършила образованието си при именити професори, спечелила престижни международни конкурси и стипендии, тя е водещ изпълнител и първа флейта топ ансамбълът "The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen“ както и соло флейта в Хамбургската камерата.

Надежда Табакова-Димитров от години свързва кариерата си с Германия. Концертира активно в Швейцария, Дания, Франция и други. Тя е търсен камерен изпълнител с многобройни изяви. Позната е у нас като част от дуо с цигуларката Йоанна Каменарска.

В програмата:

Вилхелм Фридеман Бах - Соната ми минор

Йохан Себастиан Бах - Соната си минор

Фуре – Фантазия

Пуленк – Соната

18 ноември 2024 - Централен военен клуб - музикална зала

Рецитал на Марио Бобоцов. Двадесет и две годишният Марио е носител на редица национални и международни отличия. В момента е студент с пълна стипендия на Кралската консерватория в Бирмингам /Великобритания/ в класа по пиано на проф. Немировски. Завършил е Национално Музикално Училище "Любомир Пипков“ в класа на Милка Митева, при която започва обучение на 6 год. възраст.

В програмата:

Лудвиг ван Бетовен – Валдщайн соната

Ц. Франк – Прелюд, хорал и фуга

Ф. Лист – Балада № 2

20 ноември 2024 – Централен военен клуб зала 1

Заключителен концерт

Мандолинен квартет "Сезони“. Един от най-ярките представители на мандолинното изкуство в България Мандолинен квартет "Сезони“ е създаден през 1996 г. В почти двадесет годишната си история музикантите са лауреати на много престижни национални и международни отличия за камерна музика.

Творческите си усилия в квартета обединяват Пламен Маслев – мандолина, Евдокия Бобоцова – мандолина, Милен Джуров – китара и Росен Балкански – китара.

В рамките на фестивал “Музикални зографи“ Мандолинен квартет “Сезони“ ще направи музикално пътешествие от Барок до Съвременност, като представи многообразие от творби, композирани и аранжирани за камерна мандолинна формация, а повечето специално за квартета.

В програмата: произведения от Й. Хайдн, К. Дебюси, И. Албенис, К. Гардел, Р. Балкански.