На 19 октомври Столичната община започва есенната залесителна кампания за "Новата гора на София“, съобщиха от Столична община. Този сезон тя ще бъде в землището на с. Бусманци. Началото е от 11:00 часа, а мястото можете да видите тук. В рамките на кампанията Столичната община осигурява посадъчния материал и уредите за засаждане, а за извършване на самите залесителски дейности ще се разчита изцяло на доброволци. 

Всеки може да се включи в дейностите по залесяване в няколко последователни уикенда, събота и неделя, в периода от 19 октомври до 16 ноември 2024 г. между 9 и 16 часа. Обръщаме внимание, че само на 19 октомври, когато е откриването на залесителната кампания, началният час е 11 часа. Планирано е тази есен да бъдат залесени 17 дка с над 6 000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището на село Бусманци, район "Искър“.

По предварителна уговорка, за организирани групи доброволци, е възможно извършване на залесителни мероприятия и през делничните дни. Организаторите следва да изпратят информация за желаната дата, часовия диапазон и броя на участниците и да я изпратят на електронна поща: a.chakarov@sofia.bg.

Дейностите по залесяване се осъществяват със съдействието на лесовъди от Общинско предприятие "Управление на общински земи и гори“.

Доброволците имат възможност да използват обществения транспорт, по маршрута на автобусни линии № 8, 10 и 14 до спирка "Моста на р. Искър кв. "Абдовица".

Информация за разписанието на автобусните линии е публикувана на сайта на Центъра за градска мобилност. Инициативата на Столичната община "Новата гора на София“ има за цел да трансформира общински непригодни земеделски земи в горски територии, създавайки зелен пояс около столицата. Това създава зелен филтър в крайградските райони на София, който да подпомогне за подобряване качеството на атмосферния въздух. 

В рамките на кампаниите Столичната община привлича доброволци, които участват в засаждането на младите дръвчета. Досега от проведените залесителни кампании са засадени над 180 000 фиданки в кв. "Суходол“, с. Негован и кв. "Абдовица“.