Един от множеството ни проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост, а именно за повишаване енергийната ефективност на Художествената галерия в Смолян, беше одобрен. Това съобщи за "Фокус“ зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев. "Доста бързо успяхме да придвижим процедурите – основната процедура за строителството и съпътстващите процедури. Обектът ще бъде работен на инженеринг, имаме сключен договор с изпълнител. Очакваме всеки момент да се внесат проектите и да се разгледат и да се издаде разрешение за строеж. Очакваме още до края на годината да започне работата. Не е чак толкова голям обемът и би трябвало ако не до края на годината, то до пролетта с оглед на метеорологичните условия, проектът да завърши“, поясни Захариев.

Общата стойност на проекта е 1 629 000 лв., от тях 1 526 000 е безвъзмездна помощ и собствения принос на общината е близо 103 000 лв. Основната цел е енергийна ефективност, а като резултат трябва да се постигне намаляване потреблението на ел. енергия и спестяване на над 150 тона въглероден диоксид годишно, удължаване на жизнения цикъл и намаляване разходите за поддръжка.

"Дейностите, които ще се изпълняват основно са по изолация на покриви и таван и разбира се ремонт на покрива. Сградата на галерията е със специфична архитектура и ще има изолация на еркери. Най-голямата инвестиция ще бъде в нова отоплителната система, която ще бъде от типа на термопомпи със сериозен  коефициент на топлоотдаване. Надяваме се емблематичната сграда, която не е ремонтирана основно от самото й създаване през 1983 г., като е имало частични ремонти, да стане по-приветлива, топла, да  няма проблеми с течове. По този начин посетителите на града и смолянчани ще могат да се радват на прекрасните експозиции в нея“, обясни зам.-кметът Захариев.

Той подчерта, че има уникални творби в Художествената галерия, като хора, които не са я посещавали се изумяват. Има творби на всички български и на някои чужди автори. "Затова работим с хората от галерията и към една допълнителна придобивка, а именно обособяване на едно пространство под покрива за съхранение на картини. В момента голяма част от картините се съхраняват в едни подземни пространства, в които влажността е голяма и не са подходящи. След извършване на дейностите по топлоизолация и отопляне ще се оформят едни много по-приветливи, с по-нормални размери, температура и влажност помещения, в които да се съхраняват картините от фонда, които не са изложени в момента в залите“, каза още Марин Захариев.