Започва Римския пазар на "Сексагинта Приста".

И тази година организаторите от Регионален исторически музей – Русе и Община Русе, са подготвили атрактивни възстановки на всекидневни практики от времето на Античността. Вълнуващи разкази, забавни истории, фермерски продукти и ръчно изработени изделия ще изкушат посетителите на крепостта. За дамите са предвидени красиви прически от римско време, разбра Ruse24.bg

Любителите на предизвикателствата могат да се впуснат в турнири с антични игри, а по-малките гости да се включат в разнообразни ателиета или да се превъплътят в образите римски легионери с адаптирани сетове – ризница, броня, шлемове и мечове, съобщиха от музея.

Присъстващите ще имат възможност да си изработят съдове от глина и да дегустират рибена чорба. По традиция Първа тракийска кохорта ще демонстрира бойни техники, с които римските легионери бранят завоюваните територии.

Програма:



11.30 ч. Приказки от Античността

"Чудното пътешествие на малкия Рим“

12.30 ч. Демонстрации на бойни техники

13.30 ч. Дегустация на рибена чорба.

Партньори: СНЦ "Съвет по туризъм“ – Свищов, ЕТ "Камила – Илия Деведжиев“, Сдружение "Център за неформално образование и културна дейност АЛОС“ – София, ЕТ "Радина – Радина Таракчиева“ – Троян, Професионална гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова“ – Русе, Исторически музей – Тутракан.