Днес с образователен урок за деветокласниците от СУ "Сава Доброплодни" започнаха инициативите на РИОСВ-Шумен по повод Деня на Земята, съобщиха от РИОСВ - Шумен. Дискусия сред учениците от 9а и 9б клас предизвика мултимедийната презентация на тема "Екологичното равновесие на Земята", представена от експерт в направление "Води". В нея той представи факторите на средата, причините за нарушаването на екологичното равновесие и превантивните мерки, които човечеството трябва да предприеме, за да съхрани и оптимизира екосистемите. След урока в двора на училището учениците, подпомогнати от преподавателите по химия и биология, засадиха няколко иглолистни вида растения.

През следващата седмица уроците продължават във вторник в часовете по химия на десетокласниците от СУ "Йоан Екзарх Български". Иглолистни видове ще бъдат засадени и в двора на хуманитарната гимназия. В засаждането ще се включат и по-големите ученици, представители на клуба на хуманитаристите, които през миналата година по същото време засадиха друг дървесен вид, също в инициатива на екоинспекцията.

В сряда учениците от 3а клас на СУ "Панайот Волов" ще участват в екобеседа на открито по темата за опазване чистотата на въздуха и ще засадят свое иглолистно дърво в двора на училището.