Центърът е по-скоро в аварийно състояние и желанието на Общината е да се върви паралелно по отношение на дейностите - проектиране и същински ремонт. Това заяви в началото на сесията кметът на Добрич Йордан Йорданов, предаде репортер на "Фокус". След това той даде възможност на общинските съветници за въпроси. 

Бе отправен въпрос: защо днешните данни за строителните дейности като количествено-стойностни сметки не са били предоставени в деня на редовната сесия на Общински съвет преди дни. В отговор Йорданов припомни, че по-късно през деня тогава конкретни данни са предоставени и в никакъв случай нещата не се случват "на тъмно".

Според общински съветник никой "няма право на грешка" във всеки аспект при този важен проект и е необходима прозрачна документация и спазване на всички плащания. Не трябва да има и поддаване на лобиране и комисионни. 

Йордан Йорданов запита представителите на ГЕРБ-СДС те проведоха ли открит или "на тъмно" конкурс за предишния проект за реновиране на центъра на Добрич, който в момента е в плачевно състояние и като безопасност за пешеходците, и като естетика, и като загуба на инвестиция. Конкретен отговор не последва.

Друг въпрос засегна ситуацията с голяма част от дърветата в центъра. Гл. ландшафтен архитект на общината Христо Даскалов отговори, че по проект е заложено 70 дървета да бъдат премахнати и заменени с нови растения. Общият им брой сега е 110, след ремонта - 120. Това ще бъдат местни видове, подходящи за условията на добруджанския град. За да бъде постигнат оптимален ефект, е необходимо премахване на опасните дървета наведнъж и засаждането на нови веднага след това.

Дебатите продължават.

Жулиета НИКОЛОВА